Chick -LitChick-lit blir ofte fritt oversatt med "jentelitteratur". I følge Siri Lindstad i Ny Tid er "chick-lit" litteratur skrevet av og for single, urbane kvinner i 20-40 års alderen.

Mange av disse bøkene kan ha en ironisk, humoristisk tone. Bøkene, og senere filmene, om Bridget Jones blir regnet som starten på denne sjangeren. Flere TV-serier faller også inn under sjangeren som for eksempel Frustrerte Fruer og Ugly Betty.

Disse bøkene handler som regel om unge moderne kvinner bosatt i en storby. De er vellykkede, men de har som regel et stort problem som de ikke har kontroll over. Dette problemet kan variere ifra bok til bok. Problemene kan for eksempel være: bruke for mye penger på shopping, kjærlighetsproblemer, spise for mye/slanking, karrieren, klær og mote o.s.v.

Damene her blir presentert på enn annen måte enn glansbildet i ukebladene.

Chick lit er en sjanger som er populær blant damer, men som har fått mye pepper for veldig blandet kvalitet. Bøkene av Sophie Kinsella for eksempel går for å være bra chick lit og ikke minst samfunnssatirisk, mens eksempelet nedenfor, ”Luremus” av Elin Rise synes blant annet bibliotekaren ved Avd Flekkefjord blir mer pinlig på forfatteren sine vegne http://forfatterjomfru.blogspot.com/search/label/Smakebiter%20fra%20Luremus

Cecile Naper, førstamanuensis ved høgskolen i Oslo, avdeling for bibliotek og informasjonsvitenskap, sa dette om chick litt:

” Dette er typiske gjenkjennelseshistorier om hvordan det er å rote rundt i tilværelsen, skifte menn på løpende bånd mens man styrer med vekta og alkoholen, og leter etter den store kjærligheten som man ikke klarer å finne fordi man har for store krav”
(http://www.nytid.no/arkiv/artikler/20070524/her_kommer_dumme_dum/)

Leserne synes disse bøkene er som regel greie å lese, de er morsomme, av og til litt triste. Av og til har vi rett og slett bruk for greie bøker å lese, men de forandrer ikke verden og blir fort glemt.

Kilde: http://www.nytid.no/arkiv/artikler/20070524/her_kommer_dumme_dum/

av Testbruker nye Vaf.no, publisert 4. juni 2013 | Skriv ut siden