Særemne I NorskEn av de større fordypningsoppgavene på videregående skole er særemnet i norsk, Vg3 studiespesialisering. Her må du ofte lese flere forskjellige bøker og sammenligne dem. Noen velger tre bøker av samme forfatter, mens andre leser bøket knyttet opp mot et tema.

Vi som jobber på biblioteket hjelper deg gjerne både med å finne tema og/eller litteratur. Vi kan også låne inn fra andre bibliotek til deg. Husk: Det er viktig å være ute i god tid med slike bestillinger.

Margunn Husby, lærer ved Eilert Sundt videregående skole, har utarbeidet en omfattende informasjontekst om skriving av særemne for ubok.no
Nå er den publisert under tittelen "Norsklærerens særemnetips":

Dette vil være en god hjelp for elevene i tenkningen rundt særemnet.

Biblioteksentralen utarbeidet en god oversikt over ulike tema blant annet til bruk i særemne i norsk. Vi har ikke tillatelse til å legge denne ut offentlig, du finner den kun på biblioteksidene på It's under Oppslag. (Gjelder for Flekkefjord og Kvinesdal)

Biblioteket i Stavanger har utarbeidet en flott liste over ulike emner du kan skrive om.
http://www.stavanger-kulturhus.no/stavanger_bibliotek/saeremne

Du kan også søke i andre biblioteks kataloger. Deichmanske bibliotek har godt utvalg av litteratur. Bruk denne lenken:
http://www.deichmanske-bibliotek.oslo.kommune.no/

Eksempel på søk:
Dersom du er interessert i skjønnlitteratur om Afghanistan, skriver du: Afghanistan Fortellinger. Deretter kan du for eksempel avgrense treffene til kun bøker på bokmål via menyen på høyre side.

I forbindelse med særemnet kan det være aktuelt å kunne redegjøre for litterære sjangere og kjennetegnene på disse. Dette kan du lese mer om her.

av Testbruker nye Vaf.no, publisert 4. juni 2013 | Skriv ut siden